Fred's Corner

Woensdag 25 november 2009

De bovenbalk

Het is 5.15 uur (AM!!!) en de wekker gaat, lieve hoefslagvolgertjes.

Ontredderd grijp ik naar haarstuk, tandenborstel en contactlenzen. Als ik enigszins bij mijn positieven ben probeer ik mij te herinneren waarom we ook weer midden in de nacht ons bed uit moeten.

Langzaam realiseer ik mij dat het natuurlijk en onontkoombaar te maken heeft met onze heerlijke hobby: ons paard moet examen doen. Wij hebben Vip opgegeven voor een geschiktheidstest voor meisjes-springpaarden en aansluitend een keuring voor opname in het stamboek.

Wij worden geacht ons om 8.00 uur te melden in Barsingerhorn.

Bij Vip weten we nooit hoe lang de verzorging vooraf zal vergen. Zij is ooit bruin geboren en te oordelen naar de manier waarop zij soms smerig de box uitkomt, lijkt ze terug te verlangen naar haar jeugd. Misschien heeft ze moeite met het feit dat ze grijs wordt.

Wij houden dus een ruime poetsmarge aan.

Vip heeft zich gedragen en netjes op tijd arriveren we voor het eerste deel van onze missie : de IBOP test.

IBOP (Instelling BruikbaarheidsOnderzoek Paarden, wie verzint zoiets?) is een afkorting die deel uitmaakt van het jargon en soms bijna de geheimtaal waarin keuringsresultaten worden vastgelegd.

Sommige teksten zijn zo vervreemdend, dat ik denk bij het verkeerde evenement te zijn beland. Een deskundige in het midden van de ring meldt in zijn microfoon: "Nummer 5 zou makkelijker berg op moeten lopen." Dit lijkt mij een criterium dat mogelijk van waarde is bij de geitenkeuring in Opmeer – een geit komt van nature nog wel eens op een helling – maar een paard in ons vlakke Holland? Een berg op? Hoe vaak komt dat nou voor?

Even heb ik de illusie enig houvast te hebben. Eén van de formulieren uit de papperassenwinkel, die het hele gebeuren in goede banen leidt, vermeldt de term "bovenbalk". Daar zie ik de logica wel van in. Het gaat hier tenslotte om springpaarden. Toch?

Maar als ik mijn nieuw verworven inzicht probeer te delen met de gegroefde en gelouterde ervaringsdeskundige naast mij, zakt mij de moed weer in de stalschoenen. Geringschattend bromt hij dat een bovenbalk géén hindernismateriaal is en vervolgt zijn gesprek met mensen die er wèl verstand van hebben.

Inmiddels is Mark met Vip de ring binnengekomen, Een prachtige ruime rijhal met uitnodigend hindernismateriaal.

De voorafgaande week had Mark mij vriendelijk maar beslist terzijde geschoven om zelf bij Vip puntjes op de i te zetten. Puntjes, die onder mijn beheer tot wat vage vlekjes waren verworden.

Dat had gewerkt. Wat kan een professional het verschil maken. Relaxed swingt onze schimmel door de baan tussen twee paardencollega's, die letterlijk enigszins stijf staan van examenvrees. Bijna achteloos maakte ze de vereiste sprongen. Echt met allure. Sterallures misschien?

Als bezorgde ouders volgen we gespannen alles van de kant. Witte knokkels om de bakrand geklemd. Wat is een mens in de weer.

Het positieve oordeel van de jury maakt emotie los. Geslaagd!! Als jullie het niet verder vertellen: er valt zelfs een traan.

Na de IBOP test zadelen we af en parkeren Vip bij de inrijhal in afwachting van de stamboekkeuring. Gelaten ondergaat ze alle heen en weer gesleep. Wat een voordeel is dat toch, zo'n mak (-kelijk) paard.

De keuring gebeurt op het parkeerterrein buiten. Nauwkeurig wordt ze op uiterlijk beoordeeld. Een soort Missverkiezing. Daarna stappen en draven aan de hand. Een onduidelijke figuur met een zweep en een doosje TicTac probeert om onverklaarbare redenen Vip zenuwachtig te maken. Het lukt hem niet.

Een ander onguur type begint met een combinatietang nota bene de manen van Vip uit te rukken. Ik ben te verbijsterd om te protesteren of een verklaring te vragen. Maar uiteindelijk blijken de middelen het doel te heiligen. De deskundigen zijn lovend in hun beoordeling en Vip ontvangt een sterpredicaat.

Op de terugweg staan we stil voor een stoplicht. Achter mij hoor ik Vip in de trailer rustig rommelen met haar hooinet. Plots realiseer ik mij, dat haar belangrijkste kwaliteit onder het vergrootglas van de keurmeesters deze hele ochtend onzichtbaar is gebleven Een eigenschap, die voor mij in de dagelijks omgang met haar, hoger reikt dan de hoogste bovenbalk of zelfs sterren.

Ze is gewoon ongelofelijk lief.

Het licht wordt groen.

 

 

 

 

 

Copyright © 2009 RV Heerhugowaard